Ingrediente:
Pentru aluat:
- 750 gr faina
- 250 gr zahar
- 4 galbenusuri
- 1 cana lapte
- 40 gr dojdie
- 70 gr unt
- coaja rasa de lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 1 castron nuca macinata
- 2 albusuri
- 2 linguri cacao
- lapte caldut
- 5-6 linguri zahar
- 2 lingurite esenta rom
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 3-4 linguri stafide
- 1 ou pentru uns
- zahar pudra
Aluatul:
Laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Untul il topim si il lasam sa se raceasca.
Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte.
Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina.
Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam.
Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri.
La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute.
Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma.
Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde.
La final incorporam stafidele.
Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale.
Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand.
Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele.
Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment).
Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.
Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute.
Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii.
Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.
Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi.
Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.
Pofta buna!
ce pofta imi faci....arata f bine
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Oana!
ȘtergereChiar că nu-ți vine să-i mănânci!
RăspundețiȘtergereNu ca asa-i Alina??
ȘtergereCe minunati sunt cozonaceii si pufosi !! Iau si eu 2 !! Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Dea. Serveste te rog!
ȘtergereCe pufosi si frumosi ti-au iesit! Foarte buni!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Gabriela!
ȘtergereCe faini sunt asa mititei! N-am mai mancat de la Paste cozonac:(
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Teo. Pe noi cand ne mai apuca pofta de cozonac fac asa macar unul d epofta, ina acum am ales varianta asta mini!
ȘtergereCe idee faina!Bravo Rocsy!
RăspundețiȘtergereLoredana multumesc mult!
ȘtergereSunt exagerat :)) de frumosi ... oare sa te invidiez ? mai bine l-ar invidia cineva pe viitorul , ce zici ?
RăspundețiȘtergereWk frumos , rocs !
Diana multumesc tare mult! Poate il invidiaza careva si pe viitorul, nu avem de unde sti. Deocamdata nu stiu nimic :D...Pupici!
ȘtergereSunt minunati Rocsy si super gustosi!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Timea. Pup!
ȘtergereCat sunt de frumosi!!! Si ce idee faina, o sa-i fac si eu ;-) Acum as manca vreo doi :P puup
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti plac. As manca si eu acum dar de unde?:)))) Pup!
Ștergere