Ingrediente:
Pentru 4 foi: (dimensiunea tavii 24 x 37)
- 18 linguri apa minerala
- 18 linguri ulei
- 15 linguri zahar
- 1 praf de copt
- coaja rasa de portocala
- 700-750 gr faina
- 1.5 kg mere
- 1 lingura unt
- 5-6 linguri zahar
- 1 lingurita rasa scortisoara
- 500 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 4 linguri de zahar
- 2 linguri si 1/2 amidon
- 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 4 linguri unt
Foile:
Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel pana se topeste putin zaharul.
Cernem faina, incepem sa punem treptat peste lichid pana obtinem o bila de aluat omogena, dar ca o plastelina sa o putem modela usor.
Impartim aluatul in 4 parti egale.Intindem prima foaie cu sucitorul cat mai subtire.
Ungem dosul unei tavi cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie.
O intepam cu furculita din loc in loc, o introducem in cuptorul incins pentru 10-12 minute cat se usuca putin.
Cand este gata o scoatem pe un fund de lemn sau in alta tava. La fel procedam si cu celelalte 3.
Umplutura de mere:
Spalam merele, le curatam de coaja apoi le dam pe razatoarea mare.
Topim untul intr-o cratita, adaugam merele pe care le stoarcem intre maini (sucul bineinteles ca il bem noi ;) ) si zaharul.
Lasam focul potrivit si amestecam pana se evapora tot lichidul.
La final adaugam scortisoara si le mai lasam 2 minute.
Le luam de pe foc si le lasam sa se racoreasca.
Crema de vanilie:
Intr-un bol amestecam cu un tel galbenusurile cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Subtiem cu putin lapte, apoi adaugam amidonul si invartim bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il punem intr-o cratita pe foc.
Cand incepe sa clocotesca incorporam amestecul de amidon, dam focul la mic si lasam pana se ingroasa ca o budinca, dar in acest timp amestecam in ea sa nu se formeze cocoloase.
Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana de topeste.
Aromatizam crema si cu esenta de vanilie.
Peste prajitura punem ceva greu ( eu am asezat un fund de lemn mai mare) si dam la rece peste noapte.
Foile se vor inmuia, aromele se vor imbina, iar prajitura o sa va placa la nebunie!
Ce prajitura super ai facut! Imi place mult de tot ca e cu crema de vanilie. Te pup
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Timea. Pup!
Ștergeremi-ar placea in orice ocazie sa pun pe masa asa ceva. sotul meu este fun inrait al budicii de vanilia asa ca i-am pus gand rau prajiturii tale
RăspundețiȘtergereDidi cremele astea gen budinca cunt preferatele mele. Eu zic ca o sa iti placa prajitura!
ȘtergereOf mai Rocsy,ce-mi faci tu mie :( Arata super Delicios!
RăspundețiȘtergereLoredana multumesc mult :*
ȘtergereCe frumos arata prajiturica ta si ce buna trebuie sa fie,cu aroma de la mere..mmm!!Pup Rocsy si o Duminica placuta in continuare!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Lubita. Seara frumoasa. Pup!
ȘtergereChiar mi-ai facut pofta!
RăspundețiȘtergereEste o bunatate!
ȘtergereEu te cred ca este buna,daaar as vrea sa gust totusi o bucatica!
RăspundețiȘtergerePup cu drag!
Dia o bucatica mai este asa ca te invit la degustare. Pup!
ȘtergereMa gandesc acum doar la combinatia de mere si crema de vanilie!
RăspundețiȘtergerePup si o zi buna sa ai!
Eu zic sa pui in practica reteta ;). Pup!
ȘtergereCe frumos arata!! Combinatia asta e extrem de buna, super reusita!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Paula!
ȘtergereMmm, ce bine arata!!!Trebuie sa fie un deliciu combinatia!Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Licuta. Pup...
Ștergere