sâmbătă, 27 decembrie 2014

Sarmale cu carne de porc si afumatura

In ultimii ani destul de rar am facut sarmale de Craciun, pentru ca mereu optam pentru altceva. Anul acesta am zis sa fie totul asa mai traditional si sa facem niste sarmalute ca in copilarie, doar cu carne de porc, afumatura si invelite in varza murata...Fierte in oala de lut, aromate, fierbinti si cu putina smantana, sunt o adevarata nebunie! Particip cu aceasta reteta la concursul Masterchef la mine acasa cu Sun Food, de pe blogul Laura Adamnache Retete Culinare.

Ingrediente:

  • 750 gr carne de porc cu putina grasime
  • 450 gr orez
  • 6 cepe mari
  • 4 morcovi
  • 200 gr rosii decojite (Sun Food)
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 1/2 legatura marar verde
  • 1/2 cana ulei
  • 1 scarita afumata
  • 7-8 felii costita afumata
  • 2 capatani de varza murata
  • 4 linguri suc de rosii de casa
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 1 lingurita cimbru uscat
Mod de preparare:
Daca folositi oala de lut, umpleti-o cu apa si lasati sa stea asa 2-3 ore.
Varza o spalam si o lasam putin in apa rece.
Carnea de porc o spalam, o taiem bucati si o trecem prin masina de tocat.
Curatam ceapa, o tocam, morovul il decojim si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Intr-o tigaie mai mare, incingem uleiul, punem ceapa la innabuit 5 minute, adaugam morcovul.
Le lasam pe foc vreo 5 minute, apoi punem rosiile decojite care le dam prin blender si pasta de tomate.
Invartim si mai lasam pe foc 2-3 minute.
Orezul il spalam in oua-trei ape.
Intr-un bol punem carnea tocata, orezul, amestecul de ceapa cu morcov.
Dam gust cu sare, piper, boiaua de ardei dulce, apoi adaugam oul, mararul si patrunjelul verde, tocate marunt.

Desfacem frunzele de varza, le indepartam cotoarele si le taiem bucati potrivite.
Impachetam sarmalutele. Eu procedez cam asa cu impachetatul: iau frunza de varza, pe laterala dreapta pun umplutura. Vin cu varza de jos peste, apoi cu laterala din dreapta si rulez. Partea de sus o imping cu degetul spre interior. Este o procedura usoara. 
Scarita o taiem bucatele.
Scurgem apa din oala de lut, pe fund punem putina varza tocata, presaram cimbru uscat, punem bucati de scarita si costita.
Asezam sarmale, iar costita si scarita, restul de sarmale, deasupra iarasi afumatura si putina varza tocata.

Turnam sucul de rosii de casa, apoi apa, cat sa acopere sarmalele.
Le bagam in cuptor, il aprindem si reglam o temperatura potrivita.
Capacul il punem usor inclinat pe oala si lasam sa fiarba sarmalele cam 3 ore si jumatate. Oricum, dupa vreo 3 ore scoatem o sarmaluta si gustam sa vedem cat sunt de fierte.
Inchidem cuptorul cand sunt gata si le mai lasam sa stea acolo pana ce se raceste cuptorul.
Sa aveti pofta dragilor!









12 comentarii:

  1. Minunat arata !
    Fara afumatura, cred ca nu as putea sa le mananc.
    La multi ani, An Nou fericit si tot ce iti doresti sa ti se implineasca !
    Te tzuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi ne-am obsnuit sa le mancam fara afumatura, sa nu fie grase, dar acum am facut o exceptie...La multi ani Sidy si un An Nou cu sanatate! :*

      Ștergere
  2. Buna sarmalutele tale!
    Iti doresc un An Nou Minunat cu sanatate, fericire si multe bunatati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timea sa aveti un An Nou cu bucurii si multa sanatate. La multi ani!

      Ștergere
  3. Eu pun afumatura in sarmale doar de cativa ani, dar e drept ca gustul e incomparabil mai bun :) Un an nou fericit si plin de realizari sa ai! :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte bun sa pui putina afumatura la sarmale...La multi ani si Noul An sa va aduca tot ce va doriti! :*

      Ștergere
  4. La multi ani, Rocsy! Sa iti aduca noul an bucurii si sanatate, fericire si impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador sarmalutele cu afumaturaaa.Eu personal pun si cate un ardei "ciusca" ..ardeiul iute rosu si mai gras ..uscat :) (Facebook Grigoras Titina )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi plac saramalele, dar preferatele mele sunt cele de post cu ciuperci. Nu prea folosesc ardei iute ca nu prea mancam picant. Mai mananca ai mei cu unele ciorbe sau mai stiu eu ce, dar eu picant chiar nu mananc.

      Ștergere