miercuri, 2 noiembrie 2016

Prajitura cu mere caramelizate, piscoturi si crema cu mascarpone

Am pornit cu gandul sa fac o prajitura simpla cu mere, insa am ajuns la aceasta prajitura putin mai "pompoasa", cum ar zice unii din familia mea. Hai sa mai pun si din aia, dar hai ca mai am si niste piscoturi si tot asa pana am ajuns la acest rezultat, un rezultat delicios!

Ingrediente:
Pentru merele caramelizate:
  • 600 gr mere
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita unt
 Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri lapte
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite vanilie
 In plus:
  • 1 pachet mic de piscoturi
  • zeama de compot de caise
  • 1 lingura cacao
  • miez de nuca
  • fructe pentru decor (astea le puneti in functie de preferinte)
Mod de preparare:
Merele caramelizate:
Spalam merele, le decojim si le taiem cuburi potrivite.
Le transferam intr-o cratita, adaugam zaharul, scortisoara si untul.
Punem cratita pe foc, amestecam bine pana zaharul este topit, apoi le lasam 5 minute la foc mic sa fiarba.
Cand sunt gata, tragem cratita de pe foc, lasam merele sa se raceasca.

Blatul:
Galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam laptele, apoi praful de copt, vanilia si faina.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.

Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm.
Turnam merele, le nivelam, apoi punem compozitia de blat si o nivelam.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam pentru 20-25 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Prajitura rece, o rasturnam pe un platou, sa fie cu merele in sus.
Crema:
Mixam mascarponele cu zaharul pudra, vanilia si coaja rasa de lamaie.
Separat, mixam frisca lichida rece, dar nu de tot.
O incorporam peste mascarpone si mai mixam putin.

In jurul prajiturii de pe platou punem un inel detasabil.
Punem cam jumatate din crema, o nivelam.
Trecem piscoturile prin zeama de compot, le asezam in tava, apoi punem restul de crema si o nivelam.
Dam prajitura la frigider 2-3 ore.
Dupa acest timp, o scoatem din frigider, indepartam inelul detasabil.
O pudram cu cacao, apoi o decoram cu bucati de mere, miez de nuca, struguri, frunze de menta si ce va mai place.
Portionam si servim. Sa aveti pofta!




6 comentarii:

  1. Super buna este! Sunt o norocoasa ca pot gusta din bunatatile tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot decat sa ma bucur ca am cu cine impart din ceea ce fac, dar mai ales, ma bucur cand va si plac preparatele mele! :*

      Ștergere
  2. Rocsule, ce prăjitură bună și frumoasă ai făcut! :X

    RăspundețiȘtergere
  3. De vis prajitura ta.Felicitari Rocsi !!!

    RăspundețiȘtergere