Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 6 linguri potrivite cu faina
- 1 praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
- 9 mere potrivite (mai multe, mai putine, in functie de tava pe care o folositi)
- 1 pliculet zahar vanilat
- 50 gr unt
- visine de pus in gaura (sau puteti pune gem amestecat cu nuca sau ce va mai place)
- 150 ml frisca lichida
- 150 gr smantana de tara
- 1 lingura zahar pudra
- fulgi de ciocolata pentru decor
Incepem cu merele:
Spalam merele, le curatam de coaja si le scoatem cotoarele.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 24 cm. Este de preferat sa folositi o cratita, ca sa nu mai puneti hartie de copt, dar neavand, eu m-am folosit de o tava.
Asezam merele cu putin spatiu intre ele, pe toata suprafata tavii.
In gaurele de unde am scos cotorul, punem visine, apoi presaram zaharul vanilat.
Deasupra fiecarui mar, punem cate o bucatica mica de unt.
Introducem merele in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15 minute.
Cat se coc merele, pregatim blatul:
Separam ouale.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc, adaugam uleiul.
Incorporam faina, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem o spuma tare cu un praf de sare.
Acestea din urma, le punem peste compozitia cu galbenusuri, le amestecm usor cu o paleta pana sunt bine incorporate cele doua.
Dupa cele 15 minute, scoatem tava cu mere din cuptor, turnam blatul si il nivelam.
Reintroducem tortul in cuptor, il lasam sa se coaca 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il scaotem din cuptor si il lasam sa se raceaca cam 10-15 minute, apoi il rasturnam pe un platou.
Il mai lasam cu cratita vreo 20 de minute, abia apoi o indepartam, ca sa nu riscam sa se desfaca merele pentru ca, inca sunt calde.
Lasam tortul sa se raceasca complet.
Frisca lichida rece, o punem intr-un bol si o mixam putin.
Adaugam smantana rece, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o spuma.
Imbracam tortul cu frisca, ornam cu putina frisca pe margini, presaram fulgi de ciocolata si il dam la rece 2-3 ore.
Il scoatem dupa acest timp, taiem din el si servim.
Sa aveti pofta!
si noi facem acest tort dar inainte de a pune merele ,punem zahar si il caramelizam dupa care il intindem pe marginile tavii/cratitei.dupa ce se raceste un pic punem merele pe care le umplem cu gem si nuci ,sau visine si continuam in acelasi fel ca si dumneavoastra reteta.e la fel de bun,se poate incerca!
RăspundețiȘtergereIn primul rand multumesc de vizita. Faceam si in varianta in care spuneti dumneavoastra cu zahar caramelizat, dar cel mai des asa faceam, fara caramel. Ambele variante sunt delicioase!
Ștergere