Ingrediente:
- 700 gr faina
- 450 ml apa
- 60 gr fulgi de ovaz
- 100 gr masline negre fara samburi
- 40 gr drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita plina cu sare
- 40 ml ulei
- susan
Faramitam drojdia intr-un bol micut, punem zaharul si frecam cu o lingurita pana drojdia se dizolva complet.
Intr-un bol, cernem faina, punem sarea, fulgii de ovaz si amestecam cu o lingura.
Adaugam drojdia, amestecam, apoi turnam apa calduta, treptat.
Incepem si framantam, tot punem apa, pana aluatul devine omogen si usor lipicios.
Punem uleiul, il incorporam bine.
Maslinele le taiem feliute, le adaugam in aluat.
Mai framantam foarte putin, cat sa intre maslinele in aluat.
Il acoperim cu un prosop curat, il lasam sa dospeasca la loc caldut, ferit de curent, o ora, o ora si ceva.
Dupa acest timp, presaram putina faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si il impartim in doua.
Luam fiecare bucata si ii dam o forma lunguiata, de paine.
In doua tavi potrivite de chec, punem painile, le lasam sa mai dospeasca 20 de minute.
Dupa acest timp, le ungem cu putina apa si le presaram cu susan.
Introducem painile in cuptorul incins, la 170-180 de grade, pana se rumenesc frumos deasupra.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le acoperim bine cu doua prosoape groase, pentru a nu se intari.
Taiem si servim calda, iar ce ramane, dupa ce se raceste, o invelim in folie ca sa nu se usuce.
Pofta buna!
Ador retetaaa..Multumesc Roxy. O Astfel de paine am mancat in Grecia.Aproape toate cuptoarele produceau paine cu masline dar si paine cu stafide. Oooo adorrr!! (Facebook Grigoras Titina)
RăspundețiȘtergereSi pe noi ne-a incantat mult aceasta paine!
Ștergere