Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri iaurt
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
Pentru jeleul de visine:
- 250 ml sirop de visine (eu l-am folosit pe cel de la visinele conservate pe iarna)
- 1 lingura zahar pudra
- 2 linguri pline amidon
- 1/2 borcan mic cu visine fara samburi
Crema de cafea:
- 200 gr ciocolata alba
- 350 ml frisca lichida
- 60 ml expresso rece
- 1 lingurita ness
- 3 foi de gelatina
Crema cu lime:
- 350 gr mascarpone
- 2 linguri zahar pudra
- coaja rasa de la 1 lime
- doua linguri zeama de lime
Pentru decor:
- 200 ml frisca lichida
- 50 gr crema de branza
- 1 lingura zahar pudra
- 1 lingurita vanilie
- praline de ciocolata
- decoratiuni din zahar
- boabe de cafea
- menta
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, mixati galbenusurile cu zaharul, apoi adaugati uleiul, iaurtul si vanilia.
Incorporati faina si praful de copt in compozitia de galbenusuri.
Albusurile le bateti cu un praf de sare pana devin spuma.
Amestecati albusurile in compozitia de mai sus, cu o paleta de silicon, cu miscati lente.
Impartiti compozitia in doua boluti in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava cu diamentru de 23 cm, turnati prima parte de compozitie.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
Procedati la fel si cu cealalta foaie. Cand sunt gata, le lasati sa se raceasca.
Puteti coace blatul intreg si apoi sa il taiati. Eu prefer sa coc foile le rand.
Jeleul de visine:
Intr-o cratita amestecati siropul de visine cu zaharul pudra si amidonul.
Puneti cratita pe foc, invartiti mereu, pana jeleul se ingroasa ca o budinca.
Asezati un inel detasabil de 18 cm pe un platou, il tapetati in interior cu folie.
Turnati jeleul fierbinte, apoi asezati peste el visine, pe care le impindeti putin in interior.
Dati jeleul la frigider pana se intareste, 2-3 ore.
Crema de cafea:
Topiti pe baie de aburi ciocolata alba.
O dati deoparte, adaugati cafeaua, ness-ul si amestecati bine pana sunt toate incorporate.
Puneti foile de gelatina in apa rece la hidratat.
Frisca rece o mixati pana devine spuma.
Adaugati ciocolata alba cu cafea, amestecati bine.
Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi.
Adaugati gelatina in fir subtire in crema, amestecati bine cu o paleta si repede daca se poate, pentru a nu se strange gelatina intr-un singur loc.
Crema de lime:
Mixati mascarponele rece cu zaharul pudra 2-3 minute.
Adaugati coaja rasa si zeama de lime, mai mixati cateva secunde.
Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti un inel detasabil in jurul sau.
Puneti crema de lime, nivelati, apoi scoateti jelul de visine de la rece si cu grija, il asezati pe mijloc.
Deasupra puneti crema de cafea (opriti cam 5 linguri din ea), o intindeti bine.
Dati la rece tortul 3-4 ore sau peste noapte.
Frisca rece, o mixati putin, apoi adaugati crema de branza, zaharul pudra, vanilia si mai mixati pana obtineti o consistenta spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Il imbracati in totalitate in frisca batuta cu crema de branza.
Crema de cafea oprita, o puneti intr-un pos si faceti cateva moate deasupra.
Decorati cu praline, decoratiuni din zahar, boabe de cafea si ce mai doriti.
Il mai dati la rece circa o ora, apoi il puteti portiona.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu