Ingrediente:
Pentru blat:
- 2 oua
- 2 albusuri
- 4 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 4 linguri iaurt
- 6 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- coaja rasa de lamaie
- o mana afine
Pentru crema de afine cu lamaie:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar
- 200 ml lapte
- 1 lingura rasa amidon
- 250 gr mascarpone
- coaja rasa de lamaie
- 200 gr afine + 3 linguri zahar + 1 lingura amidon
Pentru decor:
- 150 ml frisca batuta spuma
- afine
- sclipici auriu comestibil
- inimioare
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare.
Adaugati zaharul si mixati pana spuma devine lucioasa.
Incorporati galbenusurile, apoi uleiul si iaurtul.
Adaugati caoaja rasa de lamaie, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecati usor cu o paleta.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 18 cm, turnati prima parte de compozitie si puneti cateva afine deasupra.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
O scoateti cand este gata. La fel procedati si cu celelalte doua.
Le lasati sa se raceasca.
Crema de afine cu lamaie:
Intr-o cratita puneti afinele cu zaharul.
Le transfetari pe foc, le lasati sa fiarba 3-4 minute.
Dizolvati amidonul cu 2-3 linguri de apa rece, il turnati peste afine.
Amestecati pana se ingroasa, apoi dati deoparte.
Acoperiti cu o folie si lasati la racit.
Intr-o craticioara amestecati galbenusurile cu zaharul, apoi adaugati laptele si amidonul.
Amestecati bine, transferati crema pe foc.
Invartiti cu un tel continuu, pana se ingroasa.
Dati deoparte crema, o acoperiti cu folie o dati la rece.
Cand crema s-a racit, adaugati marscaponele si coaja rasa de lamaie, apoi le mixati.
Incorporati si amestecul de afine, mai mixati pana crema este omogena.
Pe un platou, asezati prima foaie de blat si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti 1/3 din crema, nivelati, iar blat, iar 1/3 din crema si ultima foaie de blat.
Asezati si ultimul strat de crema si ii dati un aspect ciufulit cu ajutorul unei lingurite.
Bagati tortul in frigider 3-4 ore.
Il scoateti din frigider dupa acest timp, indepartati inelul cu grija.
Il imbracati pe margine cu frisca.
Il decorati deasupra cu afine si sclipici auriu, iar pe margine puneti cateva inimioare.
Il portionati si este numai bun de servit!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu