Tortul nostru de revelion a fost unul cu multa lamaie, insa preferatul meu cu siguranta. M-a incantat enorm, mai ales ca eu iubesc dulciurile cu citrice, dar acesta mi-a intrecut orice asteptare. A trecut pe lista mea de favorite si il voi pregati mai des, va fi rasfatul meu de acum!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri ulei
- 5 linguri apa minerala
- 3 linguri zeama de lamaie
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- coaja rasa de la o lamaie
Pentru crema:
- 3 galbenusuri
- 2 linguri zahar
- zeama de la 3 lamaie
- coaja rasa de la 2 lamai mari
- 1 cutie 390 gr lapte condensat
- 500 gr mascarpone
- 1 lingurita gelatina
- 2 clementine
In plus:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra
- 6 linguri lichior limoncello pentru insiropat
- decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati zaharul treptat si mixati pana obtineti o bezea.
Adaugati galbenusurile, uleiul si mixati.
Puneti apa minerala, zeama de lamaie si coaja rasa.
La final incorporati faina cernuta si praful de copt, cu ajutorul unei palete de silicon, cu miscari lente.
Compozitia o impartiti in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.
Bagati foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.
Puteti coace si blatul intreg, cum doriti.
Crema:
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti galbenusurile cu zaharul si le amestecati cu telul.
Adaugati zeama de lamaie si coaja rasa, amestecati bine.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, invartiti mereu cu telul pana crema se ingroasa.
O acoperiti cand este gata si o dati la rece.
Gelatina o puneti la hidratat cu 4-5 linguri de apa rece.
Crema rece de lamaie o rasturnati intr-un bol, impreuna cu laptele condensat si le mixati.
Adaugati mascarponele si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Topiti gelatina pe baie de aburi, o adaugati in crema si mixati pana este incorporata.
Clementinele le decojiti si le taiati bucatele mici.
Asezati prima foaie de blat pe in platoul si un inel detasabil in jurul sau.
Insiropati cu putin lichior de lamaie, puneti 1/3 din crema, nivelati si puneti jumatate din clementinele taiate. Le apasati usor cu degetul in crema.
Asezati iar foaie de blat, insiropati cu lichior, 1/3 din crema si clementine.
Puneti ultima foaie de blat, insiropati si restul de crema.
Cu o lingurita faceti niste adancituri in crema, apoi dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Mixati frisca rece cu zaharul pudra pana devine spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul detasabil.
Imbracati tortul pe margine cu frisca.
Il decorati cu crengute de brad, putin sclipici auriu comestibil, perlute aurii si ce mai doriti!
Pofta buna!
PS: Daca stiti ca vor servi si copiii din tort, inlocuiti lichiorul cu un sirop de lamaie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu