Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 ml apa
- 120 gr unt de 80% grasime
- 180 gr faina
- 5 oua
- 1 lingurita vanilie
- un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 1 litru lapte
- 5 galbenusuri
- 170 gr indulcitor pulbere (sau 200-250 gr zahar, depinde cat de dulce vreti crema)
- 7 linguri potrivite amidon
- 2 lingurite vanilie
- 50 gr unt 80% grasime
In plus:
- 300 ml smantana pentru frisca
- 3 linguri indulcitor pudra (sau 3-4 linguri zahar pudra)
- 150 gr ciocolata cu indulcitor 50% cacao + 70 ml smantana pentru frisca
- decoratiuni
Mod de preparare:
Aluatul:
Cerneti faina.
Intr-o cratita puneti apa cu un praf de sare si le transferati pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca, adaugati untul taiat cuburi.
Amestecati pana este complet topit.
Dati focul la mic, turnati toata faina si amestecati bine pana este incorporata.
Luati de pe foc, transferati aluatul intr-un bol si il lasati 5 minute sa se racoreasca.
Adaugati ouale, unul cate unul si mixati dupa fiecare pana este bine incorporat.
La final adaugati vanilia.
Puneti aluatul intr-un pos, cu dui mai larg.
Puneti hartie de copt pe o tava, formati betisoare din aluat, cu distanta intre ele. Le faceti cat de mari doriti.
Introduceti tava in cuptorul incins la 210 grade pentru 10 minute, apoi reduceti temperatura la 180 de grade si le mai lasati 15-20 de minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se racoreasca.
Mie mi-au iesit 25 de bucati.
Crema de vanilie:
Intr-un bol puneti galbenusurile, indulcitorul si le mixati.
Adaugati amidonul si 150 ml de lapte, amestecati bine.
Restul de lapte il puneti la fiert intr-o cratita.
Cand da in clocot, dati focul la mic, adaugati amestecul de galbenusuri, dar il treceti printr-o sita.
Amestecati bine si continuu, pana se ingroasa crema ca o budinca.
O luati de pe foc, puneti vanilia si amestecati. O acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati putin, adaugati untul de la temperatura camerei si mixati.
Smantana rece pentru frisca o mixati pana prinde putin volum.
Adaugati indulcitorul pudra, mixati pana obtineti o consistenta spumoasa.
Taiati eclerele in doua, pe lungime sau doar un capacel (eu le-am taiat pe jumatate).
Puneti crema de vanilie intr-un pos, umpleti eclerele.
In alt pos puneti frisca si o puneti peste crema de vanilie.
Deasupra asezati capacele de ecler.
Intr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele cu smantana pentru frisca.
Transferati bolul pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita.
Luati bolul de pe baia de aburi, glazurati fiecare ecler.
Deasupra presarati decoratiuni.
Le pastrati la rece, acoperite.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu