sâmbătă, 27 mai 2023

Tiramisu cu capsuni

 
Ce poate fi mai minunat intr-o zi de week-end, decat sa savurezi o felie de tiramisu cu capsuni? A iesit minunat, desi banuiam ca va fi delicios, dar parca prea a iesit perfect! Niste capsuni dulci si pline de aroma il face sa iese ca la carte. Eu am folosit indulcitor pudra la crema si la sirop, daca coceam si piscoturile, aveam un desert 100% fara zahar. Daca va doriti un desert fara zahar, atunci faceti piscoturile acasa. Am taiat o felie groasa sa o savurez impreuna cu sotul, dar ne-am "certat" pe ea, asa ca am mai taiat o bucatica ca sa imi fac placerea. Imi pare rau ca nu am pus putin amaretto in sirop, dar data viitoare! Grozav, grozav si de incercat! 

Ingrediente:
Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 150 gr indulcitor pudra (sau zahar pudra)
  • 700 gr mascarpone
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • vanilie
  • 5 capsuni mari
Pentru siropul de capsuni:
  • 300 gr capsuni
  • 100 ml apa
  • 2 linguri indulcitor pudra (sau 2 linguri zahar pudra)
  • coaja rasa de la o lamaie
In plus:
  • 3 tiple de piscoturi
  • capsuni pentru decor
  • menta pentru decor
Mod de preparare:
Mai intai pregatiti siropul:
Capsunile spalate, le taiati cozile.
Le puneti in blender cu apa, indulcitorul si le pasati.
Turnati totul intr-o cratita, puneti pe foc si dati un clocot.
Luati siropul de pe foc, adaugati coaja rasa de lamaie si lasati sa se raceasca.
Crema:
Intr-un bol de inox amestecati galbenusurile cu indulcitorul pudra.
Transferati bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pentru 4-5 minute, nu mai mult, ca este posibil sa se recristalizeze indulcitorul.
Dupa acest timp, dati crema de galbenusuri deoparte, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Mixati smantana rece pentru frisca, pana devine spumoasa.
Crema de galbenusuri rece o mixati putin, adaugati vanilia, mascarponele si mixati bine.
Adaugati frisca batuta si invariti usor cu o paleta de silicon.
Cele 5 capsuni mari spalate si curatate de codite, le taiati cubulete mici.
Tapetati o tava potrivita de chec (mai inalta de preferat) cu folie alimentara, dar lasati mai mare folia, sa puteti inveli desertul.
Puneti 2 linguri pline cu crema, o nivelati.
Treceti piscoturi prin sirop de capsuni (nu le tineti mult timp, la mine cred ca au fost putin cam insiropate), le asezati unul langa altul peste crema.
Puneti jumatate din crema, o nivelati, presarati jumatate din cubuletele de capsuni si le apasati usor cu degetele.
Asezati iar un strat de piscoturi insiropate, crema si restul de capsuni taiate pe care le apasati usor.
La final puneti iar piscoturi insiropate si le apasati usor.
Luati folia de pe margini si o aduceti deasupra, sa acoperiti tiramisu in totalitate.
Il dati la rece peste noapte.
A doua zi il rasturnati cu grija pe un platou.
Il decorati cu bucati de capsuni si frunze de menta.
Serviti imediat o felie generoasa, ca sa va rasfatati cu adevarat! 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu