Ingrediente:
Pentru lipii:
- 350 gr faina
- 1 lingurita drojdie uscata
- 180 ml apa calduta
- 1 lingurita rasa de zahar
- sare
- 2 linguri ulei de masline
Pentru marinarea carnii:
- 1 piept de pui dezosat
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
- oregano uscat
- 1 lingura ulei de masline
- pudra de usturoi (sau 1 catel de usturoi pisat)
Pentru sosul tzatziki:
- 150 gr iaurt grecesc
- 1 castravete mic
- sare
- piper
- 1 lingura ulei de masline
- 2 linguri zeama de lamaie
- 3-4 crengute marar verde
- 1 catel de usturoi (sau mai mult, daca va place mai usturoiat)
In plus:
- salata verde
- 1 rosie mare de gradina
- 3-4 foi de ceapa verde (sau o ceapa rosie)
- 3 cartofi potriviti
Mod de preparare:
Incepeti cu marinarea puiului.
Pieptul de pui spalat, il stergeti cu niste servetele.
Il taiati pe jumatate, scoateti muschiuletii separat, il puneti intr-un bol cu toate condimentele si uleiul de masline.
Amestecati bine, il acoperiti si il dati o ora la frigider. Il puteti condimenta si cu o seara inainte.
Lipiile:
Intr-un bol cerneti faina.
Adaugati drojdia, zaharul si sarea, amestecati.
Turnati apa treptat, framantati pana obtineti un aluat omogen.
La final incorporati uleiul de masline.
Il acoperiti, il lasati sa dospeasca 30 de minute.
Curatati cartofii, ii taiati felii mai grose.
Ii puneti intr-o tava pe hartie de copt, presarati sare, piper, ii stropiti cu ulei de masline si ii introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, 20-25 de minute.
Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor si ii rasturnati intr-un bol.
Scoateti pieptul de la rece.
Ungeti o tigaie grill cu putin ulei, rumeniti puiul de ambele parti, il scoateti de un platou si il acoperiti.
Presarati faina pe masa, rasturnati aluatul si il impartiti in 5 bucati.
Intindeti fiecare bucata in lipii subtiri, le coaceti la foc potrivit intr-o tigaie.
Le asezati una peste alta pe un platou si le acoperiti cat sunt fierbinti, cu doua prosoape, sa se pastreze calde.
Sosul tzatziki:
Castravetele il curatati de coaja.
Mararul verde il tocati marunt.
Usturoiul curatat, il pisati.
Intr-un bol puneti iaurtul, castravetele, mararul si usturoiul.
Presarati sare, piper, zeama de lamaie si uleiul de masline. Amestetcati bine.
Pieptul de pui il taiati bucati potrivite.
Salata verde, o spalati, o uscati intre servetele, o rupeti bucati.
Rosia o taiati felii.
Foile de ceapa verde le taiati rondele.
Luati o lipie, asezati pe ea salata, felii de rosie, bucati de pui, apoi puneti cat sos doriti.
Deasupra presarati ceapa verde.
Serviti cu cartofii la cuptor si daca doriti, mai stropiti gyros-ul cu zeama de lamaie.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu