Ingrediente:
- 2,5 kg mere
- 1 kg gutui
- 1 cana suc proaspat de mere (cana de 250 ml)
- 800 gr zahar
- 1/4 de lamaie
Spalam cateva borcane mici cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos, pe un prosop curat.
Spalam merele, gutuile, le curatam de coaja apoi le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o oala de tuci punem merele rase, sucul proaspat (eu am facut o prajitura cu mere si sucul stors de la ele l-am folosit la gem), zaharul, apoi gutuile, amestecam bine si lasam sa stea vreo jumatate de ora asa, de preferat la rece.
Transferam oala pe foc, la inceput flacara fiind mai mare.
Amestecam cu o paleta de lemn, iar cand incepe sa fiarba gemul, dati focul mai mic.
Invartim des in gem pentru a nu se prinde de oala, apoi dupa circa 1 ora si jumatate, punem putin pe o farfurie sa vedem daca este gata, daca fructele sunt bine fierte, in special gutuile care sunt mai tari.
Eu am fiert 1 ora si 50 de minute pe ceas.
Cu 5 minute inainte sa luam oala de pe foc, adaugam lamaia taiata felii.
Gemul il punem fierbinte in borcanele curate, le invelim intr-o patura, sa stea la caldura.
A doua zi cand s-au racit le ducem la loc racoros.
N-am mancat niciodata (cred) in combinatia asta, dar sunt innebunita dupa gemul de gutui!
RăspundețiȘtergereSimona este o combinatie absolut delicioasa, garantez!
ȘtergereSuper!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Pup!
Ștergere