Ingrediente:
Pentru foi:
- 2 oua
- 200 gr unt
- 250 gr smantana
- 100 gr zahar pudra
- 25 gr drojdie + 1 lingura zahar
- 600-650 gr faina (500 gr scria in reteta dar a intrat mai mult)
- 2 lingurite esenta de vanilie
Umplutura:
- 600 gr gem de caise
- 450 gr nuca macinata
- 150 gr zahar
Pentru glazura:
- 50 gr ciocolata cu lapte
- 50 gr ciocolata amaruie
- 130 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Aluatul pentru foi:
Frecam drojdia cu lingura de zahar pana se dizolva.
Intr-un bol mixam untul cu zaharul pudra, apoi punem ouale.
Incorporam smantana, drojdia, esenta, iar la final faina, pe care o punem in transe.
Amestecam bine cu mainile pana vom obtine un aluat fraged si nelipicios.
Il acoperim si il lasam la odihnit 40 de minute.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu zaharul.
Gemul il repartizam in 3 boluri, in mod egal.
Dupa acest timp impartim aluatul in 4 foi egale (aveti grija de fie egale, la mine ultima foaie a fost putin mai mica, am tras de ea, si la capete s-a mai rupt).
Tapetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz.
Intindem prima foaie, o asezam in tava. O ungem cu gemul dintr-un bol, apoi presaram amestec de nuca cu zahar.
Punem iar foaie, gem, nuca cu zahar, foaie, gem, nuca cu zahar iar la final ultima foaie.
Incingem cuptorul, reglam o temperatura potrivita si bagam prajitura.
O lasam cam 45-50 de minute, pana se rumeneste frumos foaia de deasupra.
Cand este gata o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Glazura:
Rupem ciocolata bucatale, intr-un bol de inox. Turnam frisca lichida si punem vasul pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata de topeste.
Dam bolul deoparte, turnam glazura usor, peste prajitura rece.
Lasam la temperatura camerei pana se racoreste, apoi o dam la rece.
Se portioneaza si se serveste!
Multumesc pentru reteta Adriana :)
Foi cu unt si umplutura de gem de caise si nuci...mmmmm, cred ca se topeste in gura...trebuie sa fie super buna!! O pun si eu pe lista, trebuie testata! :D
RăspundețiȘtergereNeaparat sa o testezi. Pup!
Ștergerede mult am auzit de prajitura asta, dar n-am incercat-o niciodata..poate ar fi timpul :)
RăspundețiȘtergereNoua ne-a placut enorm.
ȘtergereRocsy tare mult imi place cum ti-a iesit prajitura asta, care....e preferata mea !Este o prajitura excelenta, pe care cau cat o tii mai mult, cu atat e mai gustoasa.
RăspundețiȘtergereEu am incercat si o varianta cu mac si a fost tare buna....uite :
http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/02/prajitura-cu-macgem-si-nuca.html
Te tzuc cu drag !
E tare faina si varianta ta Sidy...Multumesc pentru vizita. Pup!
Ștergere