Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 3 linguri iaurt
- 2 linguri cacao
- 6-7 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 2 lingurite vanilie
- un praf de sare
- 400 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 4 linguri amidon
- 50 gr ciocolata alba
- 80 gr unt de 80% grasime
- 3 lingurite vanilie
- 250 ml frisca lichida
- 300 gr capsuni congelate
- 3 linguri zahar
- 250 gr mascarpone
- 4 foi de gelatina
- 2 lingurite vanilie
- capsuni pentru decor
Blatul:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Punem uleiul, apoi iaurtul.
Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, le incorporam in compozitia de galbenusuri.
La final adaugam vanilia.
Albusurile le batem cu un praf de sare pana devin spuma.
Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu o paleta.
Tapetam cu ulei si faina o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
Turnam compozitia de blat si o nivelam.
Il introducem in cuptorul incins, cam la 170-180 de grade, pentru 15-17 minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema de lapte:
Intr-un bol amestecam laptele cu zaharul si amidonul, pana amidonul este complet dizolvat.
Rastrunam amestecul intr-o cratita mai groasa si o punem pe foc.
Fierbem crema la foc potrivit, amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand s-a ingrosat, tragem crema de pe foc, adaugam untul, ciocolata alba, vanilia si le amestecam bine, pana sunt toate incorporate.
Lasam crema sa se racoreasca 5-10 minute.
Punem blatul rece pe un platou, iar in jurul sau montam un inel detasabil.
Turnam crema de lapte calda peste blat, dam prajitura la frigider 1-2 ore.
Mousse-ul de capsuni:
Capsunile dezghetate le trecem prin blender.
Le amestecam cu zaharul, le rasturnam intr-o cratita si le punem pe foc.
Amestecam bine, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte.
Punem foile de gelatina 5-7 minute in apa rece la hidratat, apoi le scurgem bine si le punem peste piureul cald de capsuni.
Amestecam bine pana gelatina este complet dizolvata.
Frisca rece, o mixam pana se incheaga putin, dar nu de tot.
Adaugam mascarponele, vanilia si mai mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Piureul de capsuni amestecat cu gelatina, caldut, il adaugam peste amestecul cu frisca.
Invartim usor totul cu o paleta, pana sunt bine incorporate.
Scoatem prajitura de la frigider, punem mousse-ul, nivelam.
Dam iar prajitura 3-4 ore la frigider sau peste noapte.
Dupa acest timp, indepartam inelul detasabil si decoram cu capsuni proaspete.
Sa aveti pofta!
Tortul asta arata demential! Este chiar pe gustul meu, deja am trecut ce am nevoie pe lista de cumparaturi.
RăspundețiȘtergereSa stiti ca este un desert cu adevarat delicios! Vi-l recomand cu drag!
ȘtergereCe dimensune a avut tava?
RăspundețiȘtergereEste o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
ȘtergereDaca nu avem foi de gelatina,putem face cu praf?
RăspundețiȘtergereDa, puteti folosi si gelatina praf, cam 6 grame.
ȘtergereMultumesc frumos ptr rsp.
ȘtergereCu drag!
ȘtergereBună seara. Amidonul cu ce îl pot înlocui?
RăspundețiȘtergereBuna seara! In loc de amidon puneti faina alba, dar 5 linguri potrivite.
Ștergere