Ingrediente:
Pentru umplutura de mere:
- 1,3 kg mere
- 1 lingura indulcitor din stevie Edulcorem 1:1 (sau 1 lingura zahar)
- 1 lingurita unt
- 1 lingurita rasa scortisoara
Pentru aluat:
- 150 gr untura
- 50 ml lapte
- 1 ou
- 3 linguri indulcitor din stevie Edulcorem 1:1 (sau 3 linguri zahar)
- 280-300 gr faina (de tara am folosit)
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingurita vanilie
- plus 1 ou pentru unt
- o mana migdale crude
Mod de preparare:
Umplutura:
Decojiti merele, le dati pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o tigaie puneti untul, merele rase si indulcitorul.
Le puneti pe aragaz, la foc mai mare, invartiti mereu.
Cand lichidul a scazut bine, adaugati scortisoara, amestecati bine, apoi dati tigaia deoparte.
Lasati umplutura sa se raceasca.
Aluatul:
Intr-un vas puneti untura, laptele, sarea si le mixati.
Adaugati oul, indulcitorul, vanilia si le amestecati bine.
Faina o amestecati cu praful de copt, incepeti si le incorporati treptat.
Amestecati cu mixerul cat puteti, apoi cand se intareste, framantati cu mana.
O sa obtineti un aluat omogen, nelipicios.
In functie de marimea oului si de faina folosita, este posibil sa mai fie nevoie de 1-2 linguri de faina in plus.
Il inveliti in folie, il dati la rece 20-25 de minute.
Scoateti aluatul de la rece, il impartiti in doua.
Presarati faina pe masa de lucru, luati prima bucata de aluat, intindeti un dreptunghi subtirel si mai lung.
Puneti jumatate din umplutura de mere, o intindeti, apoi incepeti si rulati pana obtineti un sul.
Sulul obtinut il invartiti pana obtineti un melc.
Tapetati cu faina o tava de 26 cm de tarta (eu am folosit de 28 cm, dar a fost cam mare).
Asezati melcul obtinut pe mijlocul tavii.
Intindeti si a doua bucata de aluat, puneti restul de umplutura, rulati.
Continuati melcul cu al 2 lea sul obtinut, pana obtineti o placinta spirala.
Bateti un ou spuma si cu un penson ungeti placinta.
Migdalele le taiati bucati mari cu un cutit, le presarati deasupra.
Introduceti placinta in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.
Cand placinta este frumos rumenita, este gata.
O scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca, apoi o puteti servi.
Daca doriti sa o taiati fierbinte, este posibil sa se farame, pentru ca este foarte frageda.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu