marți, 9 mai 2023

Lahmacun

 
Lahmacun este o reteta turceasca, o lipie pregatita in casa, peste care se pune carne tocata cu diverse condimente si se coace. Unii ii spun pizza turceasca, dar cica nu ar fi tocmai corect sa i se zica pizza. Am incercat si eu sa fac, doar ca am luat-o pe scurtatura, in sensul ca am folosit lipii cumparate, dar data viitoare sigur voi face lipii in casa. Este un preparat gustos, ce se poate servi cu un sos de iaurt, o salata sau stropite cu putina zeama de lamaie. E musai sa fie mancate fierbinti, chiar atunci scoase din cuptor, dar daca va raman, nu e bai, pentru ca se pot incalzi. In compozitie, in mod traditional se pune ceapa rosie tocata, dar cum ea nu se gateste foarte bine in timpul scurt in care sta la cuptor, eu am ales sa folosesc ceapa verde, dar voi folositi care va place. Sunt foarte bune si ne-au incantat mult. 

Ingrediente:

  • 300 gr carne tocata (de porc am folosit)
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei mic kapia
  • 3 rosii decojite (am folosit din conserva)
  • 1 legatura mica patrunjel verde
  • 1 lingura pasta de ardei kapia (optional)
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce (iute)
  • un varf de lingurita praf de usturoi
  • 4 lipii de 26 cm
Mod de preparare:
Curatati ardeiul kapia de cotor si seminte, il taiati bucati.
Puneti in blender rosiile cu ardeiul si le pasati pana obtineti o pasta.
Ceapa verde o tocati rondele.
Patrunjelul verde spalat si bine scurs, il tocati marunt.
Intr-un bol puneti carnea tocata, amestecul de rosii cu ardei, patrunjelul si ceapa verde.
Presarati sare, piper, boia dulce si praful de usturoi.
Puneti si pasta de ardei kapia.
Amestecati bine toata compozitia.
Acoperiti totul cu folie si dati la rece o ora. Eu am lasat peste noapte la frigider compozitia si s-au imbinat toate aromele.
Scoateti compozitia de la rece si o impartiti in 4 parti egale.
Incingeti cuptorul la 170 de grade.
Asezati hartie de copt pe o tava, puneti o lipie.
Luati o parte din compozitia de carne, o puneti pe lipie si o intindeti pe toata suprafata intr-un strat foarte subtire.
O introduceti in cuptorul incins, pentru 10-12 minute, nu mai mult. 
Urmariti sa nu se arda pe margini prea tare.
La fel procedati cu celelalte lipii si umplutura.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le coaceti pe urmatoarele.
Se servesc cat sunt calde, presarate cu putin patrunjel tocat, in rest cu ce va place!
Pofta buna! 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu