Ingrediente:
Pentru jeleul de prune:
- 800 gr prune
- 1 lingura indulcitor 1:2 (sau 2 linguri indulcitor normal sau 2 linguri zahar)
- 1 lingura cu varf amidon
Pentru blat: (pentru o tava rotunda de 26 cm)
- 160 gr unt
- 1 ou
- 1 plic praf de copt
- 330 gr faina
- 1 lingurita vanilie
Pentru umplutura:
- 1 kg branza de vaci cremoasa
- 80 gr indulcitor 1:2 (sau 160 gr zahar)
- 4 oua
- 1 lingura amidon
- 2 lingurite vanilie
- coaja rasa de lamaie
Mod de preparare:
Jeleul de prune:
Spalati prunele, le scoateti samburii.
Le taiati bucati si le puneti intr-o cratita, apoi le transferati pe foc.
Lasati sa dea cateva clocote, amestecati din cand in cand.
Dupa vreo 5-6 minute adaugati indulcitorul (daca folositi zahar, il puteti pune de la inceput) si mai lasati vreo 2 minute.
Amidonul il dizolvati cu 4 linguri de apa rece, il turnati peste.
Amestecati bine si cand s-a ingrosat jeleul, il dati deoparte sa se racoreasca.
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece taiat cuburi, oul, vanilia si un praf de sare.
Adaugati jumatate din faina cernuta, praful de copt si incepeti sa amestecati cu mana.
Puneti si restul de faina treptat, pana aluatul devine omogen.
Rupeti o bucatica mica, o puneti intr-o punga si il dati la frigider.
Tapetati fundul tavii detasabile cu hartie de copt, puneti aluatul si cu ajutorul degetelor il intindeti in tava, inclusiv in sus pe margine. Puteti intinde foaia pe o hartie de copt, apoi sa o transferati in tava si sa o asezati, asta voi alegeti.
O inteptati cu furculita si o lasati deoparte.
Umplutura:
Eu am pregatit-o la robot, dar o puteti face si la mixer, desi nu va iesi la fel de cremoasa.
In vasul robotului puneti branza de vaci (daca nu este prea cremoasa, adaugati 800 gr branza de vaci si 200 gr crema de branza), vanilia, coaja rasa de lamaie, indulcitorul si ii dati cateva pulsuri.
Adaugati ouale pe rand, pulsati dupa fiecare pana este incorporat.
La final incorporati amidonul.
Peste aluatul din tava puneti jeleul de prune si il nivelati.
Puneti umplutura, o nivelati, apoi scoateti din frigider bucatica de aluat, rupeti bucatele mici si le puneti deasupra.
Il introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 50-55 de minute (eu l-am lasat 55 de minute).
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa sa racoreasca la temperatura camerei, apoi il dati la rece peste noapte sau macar 4-5 ore (eu l-am lasat doar 2 ore la frigider, apoi l-am taiat ca vroiam sa duc cuiva, dar e bine sa il lasati cat trebuie).
Il portionati si savurati fiecare bucatia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu