luni, 5 mai 2025

Papanasi fierti

 
Saptamana trecuta imi venise o mare pofta de papanasi, mai ales ca luasem si niste branza de vaci de la cineva de la tara, mai tare ma mancau mainile sa prajesc cativa. Dar cum prajeala e destul de rara la noi in casa, totusi nu am cedat tentatiei, ca pofta inca era, am zis sa incerc varianta de papanasi fierti. Va spun sincer, am fost convinsa ca nu o sa imi placa, dar stiam ca ii vor manca ai mei. Am facut cativa, nu multi si cand am gustat, am mai gustat iar, pana am mancat o portie buna. Si mi-am zis atunci, ce fraiera ca nu am facut pana acum! Buni de tot au fost, deliciosi si mi-a parut rau ca am facut putini. Noroc ca m-am aprovizionat cu branza in congelator, deci am sa fac mai des. Deasupra puneti dulceata preferata, eu de aceasta data am ales-o pe cea de visine! 

Ingrediente:

Pentru papanasi:

  • 270 gr branza de vaci 
  • 2 linguri zahar
  • 1 ou
  • 4 linguri gris
  • vanilie
  • coaja rasa de lamaie
Pentru crusta:
  • 1 lingurita unt
  • 3-4 linguri pesmet
  • 1 lingura zahar
Pentru servit:
  • smantana
  • dulceata preferata
Mod de preparare:
Papanasii:
Intr-un bol puneti branza faramitata.
Adaugati oul, zaharul, un praf de sare si amestecati usor.
Incorporati grisul, invartiti cu o paleta.
Aromatizati compozitia cu vanilie si coaja rasa de lamaie.
Lasati deoparte 20 de minute compozitia.
Rupeti bucatele si formati bile, cam cat o nuca. Mie mi-au iesit 20 de bucati.
Intr-o cratita puneti niste apa la fiert cu un praf de sare.
Cand incepe sa clocoteasca apa, dati focul la mediu.
Puneti papanasii usor in oala, cati incap, ii lasati sa fiarba, pana se ridica la suprafata.

Cat timp fierb papanasii, pregatiti crusta:
Puneti intr-o tigaie untul cu pesmetul.
Le rumeniti la foc mic, amestecati din cand in cand, iar la final adaugati zaharul si mai lasati maxim 1 minut pe foc.
Trageti tigaia deoparte.
Papanasii ridicati la suprafata apei, ii scoateti cu o paleta cu gauri, ii scurgeti bine de apa.
Ii puneti in tigaia cu pesmet, ii tavaliti pe toate partile.

Ii scoateti pe un platou.
Pe o farfurie puneti o lingura de smantana.
Asezati deasupra cativa papanasi calzi, puneti dulceata cata doriti si de care doriti, apoi savurati si iar savurati.
Pofta buna! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu