miercuri, 26 noiembrie 2025

Nuci umplute cu crema de portocale, de post


 Imi place sa fac fel si fel de prajituri in zilele de post, mai ales in posturile astea mai lungi. De aceasta data aveam pofta de niste nuci umplute, aveam cumparat mai mult unt vegan, asa ca l-a fix s-a nimerit sa pregatesc aceasta reteta. Am ales sa fac cojile cu cacao si portocala, dar si o crema de portocale. Minunate au iesit! Am servit niste musafiri si ma intrebau daca sigur sunt de post! Delicioase sunt, macar o data sa le pregatiti.

Ingrediente:

Pentru coji:

  • 200 gr unt vegan
  • 100 gr indulcitor natural pudra (sau 100 gr zahar pudra)
  • 100 ml apa minerala
  • 3 linguri cacao
  • 370 gr faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita esenta de portocale
Pentru crema de portocale:
  • 600 ml lapte vegetal (de migdale, de soia sau suc natural de portocale)
  • 6 linguri indulcitor natural pulbere (sau 6 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita esenta de portocale
  • 50 gr unt vegan
Mod de preparare:
Cojile:
Untul de la temperatura camerei, il mixati cu indulcitorul pudra si un praf de sare.
Adaugati apa minerala, cacaoa, coaja rasa de portocala si esenta de portocala.
Cerneti faina.
Incepeti si o incorporati treptat, inclusiv praful de copt.
Cand aluatul devine nelipicios, il dati 10 minute deoparte.

Rupeti bucatele mici, in functie de gaurile ce le are forma ce o aveti.
Faceti bilute, puneti aparatul de nuci in priza, sau pe aragaz, dupa caz.
Cand s-a incins forma, puneti bilutele de aluat, la coaceti circa 2-3 minute. La forma mea ca atat dureaza.
Dupa ce ati copt toate nucile, le lasati sa se raceasca.

Crema de portocale:
Puneti intr-o cratita laptele vegetal, amidonul si indulcitorul.
Amestecati bine, puneti cratita pe foc.
Fierbeti crema la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu cu telul.
O luati de pe foc cand s-a ingrosat, adaugati untul, esenta de portocale si coaja rasa de portocale.
O amestecati bine, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, mixati 1-2 minute crema.

Cat timp de raceste crema, indepartati surplusul de pe marginea cojilor de nuci, unde este cazul.
Umpleti fiecare jumatate de nuca cu crema si lipiti cate doua jumatati.
Se servesc simple sau pudrate cu indulcitor (zahar).
Se acopera si se pastreaza la rece.
Pofta buna! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu