Ingrediente:
Pentru crema de gris:
- 800 ml lapte
- 130 gr gris
- 60 gr indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 120 gr zahar)
- 70 gr unt
- vanilie
- coaja rasa de la o portocala
In plus:
- 7 foi subtiri de placinta
- 80 gr unt
- indulcitor natural pudra cu vanilie (sau zahar pudra vanilat)
Mod de preparare:
Pentru inceput, vreau sa va zic, ca eu am folosit un vas de ceramica de 34/20 cm, iar foile au venit impaturite in doua fiecare. Daca folositi o tava mai mare, folositi un pachet de foi de placinta, dar faceti si mai multa crema.
Crema de gris:
Puneti intr-o cratita laptele la fiert cu un praf de sare.
Cand da in clocot, dati focul la mic, puneti grisul in ploaie.
Amestecati continuu cu un tel.
Cand crema s-a ingrosat, adaugati indulcitorul, mai lasati la fiert 2-3 minute.
Dati crema deoparte, adaugati untul, amestecati bine pana este complet incorporat untul.
Acoperiti crema cu folie, o lasati sa se raceasca.
Adaugati vanilia, coaja rasa de portocala peste crema si o mixati 1-2 minute.
Topiti 80 gr de unt.
Luati un vas de ceramica (o tava), iar cu o pensula, ungeti vasul cu putin unt topit.
Asezati prima foaie de placinta, o ungeti cu unt topit pe jumatate, iar cu cealalta jumatate veniti peste.
Mai puneti trei foi tot asa, iar pe cea de deasupra nu o mai ungeti. Practic, la stratul de jos, folositi 4 foi.
Asezati crema de gris, o nivelati.
Incepeti si puneti si celelalte foi deasupra, nu uitati sa le ungeti cu unt topit.
Opriti putin unt sa ungeti si deasupra.
O taiati bucati, cat de mari vreti voi, cu un cutit bine ascutit.
Introduceti placinta in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 35 de minute, pana se rumeneste frumos.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati 5 minute sa se racoreasca.
O pudrati cu indulcitor pudra cu vanilie si serviti.
Este super faina si calda si rece!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu